Alle eerstejaars krijgen een gemeenschappelijke vorming van 27 lesuren per week. In een wekelijks uur 'project' proeven ze van ICT, antieke cultuur en wetenschappen. Voor de overige vier lesuren is er keuze tussen één van de twee volgende pakketten:

 

Aanvulling klassieke talen

Deze optie telt wekelijks vier lesuren van het vak klassieke talen. Dit is een verzamelnaam voor de studie van het Latijn (de taal van het oud-Romeinse Rijk) en een beperkte kennismaking met het vak oud-Grieks. Het is een uitdaging voor jongens en meisjes die aanleg hebben voor taal, die graag en systematisch complexe problemen ontleden en die ook belangstelling hebben voor algemene cultuur.

 

Aanvulling algemene vakken

Bovenop het basispakket komt er een lesuur extra Nederlands, een lesuur extra wiskunde en twee lesuren extra Frans. De extra uren Nederlands, Frans en wiskunde bieden de gelegenheid de leerstof beter in te oefenen. Alle verdere studierichtingen blijven het daaropvolgende schooljaar mogelijk, behalve die met Latijn en Grieks.

 

Projecten in het eerste jaar

Voor alle leerlingen komen in een kompas-uur de volgende projecten aan bod in het eerste jaar, gespreid over het schooljaar.

ICT@telier

Ben je een digibeet eerste klas? Vind je nooit je bestanden terug? Is up- en downloaden voor jou net hetzelfde? Weet je niet hoe je een document efficiënt moet bewerken? Benieuwd wat er achter je computerscherm zit en gebeurt? Het ICT@telier neemt je mee in de digitale wereld.

Flashback@2day

In het spoor van de Grieken en de Romeinen … Wie waren ze? Hoe leefden ze? Wat kunnen we vandaag nog van hen leren? Welke mythologische verhalen zijn nu nog populair? Op een gevarieerde en interactieve manier ontdekken we samen hun fascinerende cultuur.

Sportl@b, waar sport wint en wetenschap begint

Wat gebeurt er met je lichaam op grote hoogte? Waarom kies je best voor een sportdrankje? Hoe evolueert je snelheid tijdens het lopen? Schiet uit de startblokken en ga aan de slag met je STEM-vaardigheden in sportaculaire experimenten.

 

CLIL

Via CLIL kan je het vak geschiedenis volgen in het Engels.

 

Lessentabel

    1A met
aanvulling
klassieke talen
1A met
aanvulling
algemene vakken
  Engels
  godsdienst 2 2
  klassieke talen 4  -
  Nederlands 4 5
  Frans 3 5
  aardrijkskunde 2 2
  geschiedenis 1 1
  wiskunde 4 5
  natuurwetenschappen 2 2
  mens en samenleving 1 1
  techniek 2 2
  lichamelijke opvoeding 2 2
  muziek 1 1
  beeld 2 2
  kompas 1 1
    32 32