Over peer support

Via een unieke samenwerking tussen Rotary Club Tielt, Howest en alle secundaire scholen in Tielt, Ruiselede en Meulebeke werden in het schooljaar 2017-2018 16 leerkrachten, opvoeders en leerlingen opgeleid tot peer support coach. Dit met als doel om peer support te implementeren in elke school. Voor onze school gaat het om mw. Inge Almey en mw. Annelies Van Ooteghem.

Het initiatief voor het peer-supportproject kwam van Oona Wyns (°1997) die sinds haar 15de strijdt tegen pesten. Het idee groeide om pesten preventief aan te pakken op school door te werken aan een positief schoolklimaat waar problemen niet alleen aangepakt, maar vooral voorkomen worden. Dit kan door jongeren zelf meer verantwoordelijkheid te geven en nadruk te leggen op zelfzorg en zorg voor elkaar.

 

Initiatieven in De Bron

Opkikkertjes

Begin oktober 2019 stelden de leden van onze peer-supportploeg ‘Talk2Me’zich bij alle eerstes en tweedes voor. De peer supporters trakteerden hen bij wijze van aanmoediging voor de herfsttoetsen bovendien op een zoet ‘opkikkertje’.

 

All ears

20181203 Talk2MeAllEarsSiteLeerlingen die op zoek zijn naar een luisterend oor kunnen voortaan elke maandagmiddag terecht bij onze peer supporters.

In duo zijn de leden van Talk2Me bereikbaar in het peer supportlokaal (tussenverdieping hal). De vertrouwensleerlingen zijn herkenbaar door hun hemelsblauwe hoodie waarop duidelijk te lezen staat dat zij ‘all ears’ zijn voor de medeleerlingen! We hopen dat leerlingen vlot de weg vinden naar hen!

 

Talk2Me

Peer Support 28 sept klein

In het weekend van 29 en 30 september 2018 werden 19 van onze leerlingen opgeleid tot vertrouwensleerlingen. Ze vormen het team 'talk2me' en willen er zijn voor hun medeleerlingen. Een enthousiaste groep met veel plannen! #peersupport

 

Startactiviteit

Op vrijdag 16 maart 2018 kregen de leerlingen bij het binnenkomen op school een paaseitje met de bijhorende vraag: “Bij wie kan jij best je ei kwijt?” “Naar wie ga je eerst bij problemen?” Het populairste antwoord was: vrienden.

De activiteit betekende meteen de start van het Peer Supportproject op school met als doel een schoolklimaat te creëren waarbij problemen niet alleen aangepakt, maar ook voorkomen worden. Dit kan door jongeren meer verantwoordelijkheid te geven en nadruk te leggen op zelfzorg en zorg voor elkaar. Leerlingen helpen leerlingen dus. Wordt in elk geval vervolgd!

 

Ik maak je blij

peer support2Naar aanleiding van de Vlaamse week tegen pesten (laatste week voor de krokusvakantie) lanceerden Peer Support Vlaanderen en Neentegenpesten de actie ‘De Ikmaak-je-blij-week’. Ze riepen ons op om positieve boodschappen te verspreiden.

Ook wij schaarden ons achter dit initiatief en vroegen onze leerlingen om via post-its elkaar iets positiefs toe te wensen. De post-its werden intussen verzameld en vormen nu samen de kleurrijke slogan ‘#Maakme:)’.