Internationaal engagement

De Bron Tielt is ontstaan uit de fusie van het Heilige Familie-Instituut en het Sint-Jozefscollege, twee pionierscholen bij het opstarten van de Europese dimensie in het onderwijs. Sinds 1991 waren beide scholen ononderbroken betrokken in een lange reeks projecten, die tot samenwerking leidden met partnerscholen in zowat alle EU-landen. Na de fusie werden de EU-initiatieven voortgezet.

Jaarlijks nemen leerlingen deel aan verschillende internationale projecten, waaronder Erasmus+, European Youth Parliament, Buurklassen en Model United Nations. Elk schooljaar lopen er ook verschillende eTwinningprojecten.

 

Schooljaar 2017-2018

Ook dit jaar trekt De Bron voluit de Europese kaart. We bieden onze leerlingen verschillende projecten aan waarmee ze hun Europese grenzen kunnen verleggen.

  • De leerlingen van 1LATd werken in het kader van Buurklassen een heel schooljaar lang samen met leerlingen van het Thijcollege in Oldenzaal. In het tweede trimester komen de Nederlanders op bezoek in De Bron. Onze leerlingen vertoeven van 17 tot 19 april in Oldenzaal, waar ze in gastgezinnen zullen verblijven.
  • Naast dit Buurklassenproject lopen er eTwinningprojecten die leerlingen toelaten om vanop afstand samen te werken met leeftijdsgenoten uit Europese landen. De leerlingen van 6WEW6 en 6WEW8 werken samen met leeftijdsgenoten uit Italië en Portugal aan een project met als titel “The Science of Interstellar: learning the modern science with a movie”. Ze doen onderzoek naar drones, zwarte gaten en reizen door de tijd. het project is te volgen via deze link: https://twinspace.etwinning.net/42043. Het project waarrond de leerlingen van 3WET samenwerken met hun partners uit Italië heet “Mars, here we come”. In dit project staat gewichtloosheid centraal. Meer info via https://twinspace.etwinning.net/45472. In "Let's go for a ride, the physics of rollercoasters" analyseren de leerlingen van 6LWE/MWE met leerlingen uit Italië de werking van pretparkattracties. In mei bezoeken onze leerlingen het bedrijf Vulkoprin.
  • Toon Rebry (6HWE) verbleef tot 11 november in Lyon. Zijn uitwisselingspartner, Léa Pater, komt in januari en februari naar ons land. Op dezelfde manier is de Madrileense Celia Sanchez Staelenhoef bij ons te gast. Haar uitwisselingspartner, Jolien Maes (6MWE), verblijft begin 2018 bij haar in Madrid.
  • Van 18 tot en met 24 november nemen 29 vijfdejaars deel aan een Erasmus+uitwisselingsproject in Lyon. De Fransen brengen een bezoek aan onze school in februari.
  • Tien zesdejaars en twee begeleidende leerkrachten trekken van 25 tot 28 januari 2018 naar Bilbao om deel te nemen aan Model United Nations in Bilbao.
  • Enkele derdegraadsleerlingen worden afgevaardigd naar het Europese Jongerenparlement waar ze met leeftijdsgenoten discussiëren over Europese thema’s.

Collega’s Tine Moeyaert en Els Merveillie volgen kort voor de paasvakantie in Lissabon een internationale cursus ‘Diversity in education’. Collega Joke Vangheluwe steekt in de week van 1 mei in Lissabon haar licht op over ‘Non-Formal Learning’.